Deze ochtend stonden we met onze Diamonds in de Gazet Van Antwerpen.
Het volledige tekst artikel kan je onder de foto lezen, het originele artikel vind je hier.

16/03/2023 – Gazet Van Antwerpen –
Koen Frans

Antwerp Diamonds FC, de unieke Antwerpse voetbalclub voor vrouwen en meisjes: “Imke Courtois is ons bekendste bestuurslid, de enige met een voetbalachtergrond”

Antwerp Diamonds FC is de enige Antwerpse voetbalclub uitsluitend voor vrouwen en meisjes. De club bestaat intussen bijna een jaar en is klaar voor de volgende stap in haar ontwikkeling. Een jeugdtoernooi exclusief voor meisjes en specieke trainersopleidingen voor meisjesvoetbal staan de komende maanden hoog op de agenda.

“Antwerp Diamonds FC ijvert voor een reset van de voetbalcultuur. Ontwikkeling en plezier gaan boven resultaat. Participatie en samenwerking staan sterker dan geldingsdrang en eigenbelang. Bij ons halen positiviteit en fair play het van een agressieve en negatieve houding.” Zo klinkt de missie van Antwerp Diamonds FC. De Antwerpse voetbalclub voor vrouwen en meisjes werd vorig jaar onder de doopvont gehouden als een afsplitsing van de vrouwenwerking bij Berchem Sport. “De mensen van Berchem zaten een beetje vast in hun groei. Door samen te werken, hebben we nu een club die er écht kan zijn voor alle meisjes en vrouwen in de stad”, zegt Sofie Gierts die samen met Sven Van den Abbeele aan de wieg stond van dit project. Gierts was een van de beste vrouwelijke Belgische hockeysters ooit. Ze is momenteel de enige vrouwelijke coach in het mannenhockey. Van den Abbeele was in een vorig leven sportjournalist en woordvoerder van voetbalclub Beerschot.

“De cultuur in het voetbal is op alle niveaus dikwijls bekrompen”, meent Van den Abbeele. “Kortzichtigheid, bedrog, manipulatie en egotripperij zijn daar de norm. Dat willen wij veranderen.” Antwerp Diamonds begon aan haar eerste seizoen in de clubgeschiedenis met 120 leden verspreid over acht teams.
“We hebben zes jeugdploegen en twee seniorenploegen”, zegt Gierts. “Ons A- elftal strijdt mee voor promotie in eerste provinciale. Dat is in België momenteel het hoogst gerangschikte Antwerpse vrouwenelftal. Wij willen absoluut hogerop met ons fanionteam. Dat is onze trekker. Ons B-elftal is intussen nog in de running voor promotie in derde provinciale. Maar onze missie en onze mindset zijn belangrijker dan onze resultaten. Iedereen is hier welkom. Diversiteit is onze duwer.”

Antwerp Diamonds FC werkt erg nauw samen met de stad Antwerpen via het platform ʼt Stad sjot. De club heeft daarnaast nog twee sterk verankerde Antwerpse sponsors: HB Antwerp en Port of Antwerp-Bruges. Antwerp Diamonds FC overlegt ook regelmatig met andere Antwerpse clubs met een vrouwenwerking. De club is voortdurend op zoek naar synergieën om het vrouwenvoetbal verder te promoten en te ondersteunen. Zo werden er al gesprekken aangeknoopt met City Pirates, Groenenhoek en Vlug Vooruit. Eind augustus organiseert Antwerp Diamonds aan de terreinen aan het Half Maantje in het Nachtegalenpark, bovendien de thuisbasis van de club, voor de allereerste keer in Antwerpen een jeugdvoetbaltoernooi voor uitsluitend meisjes. Wordt Antwerp Diamonds FC de komende jaren dan de grote slokop wat Antwerps damesvoetbal betreft?
“Absoluut niet.
Er is meer vraag dan aanbod.
Bij alle clubs waarmee we gesproken hebben, bestaan er wachtlijsten”, oppert Van den Abbeele. “Bij ons niet. Maar de vrouwenteams moeten elkaar niet als concurrentie zien. We kunnen elkaar versterken en zo het vrouwenvoetbal in zijn algemeenheid een dienst bewijzen. Zo hebben we bij Voetbal Vlaanderen intussen ook een coachingtraject aangevraagd, waarbij de trainers specifiek worden opgeleid om trainingen te geven aan meisjes en vrouwen. Kan je geloven dat zoiets nog niet bestond? Voetbal Vlaanderen heeft intussen laten verstaan dat ze er werk van willen maken.” Niet alleen op het veld, maar ook naast het terrein werkt Antwerp Diamonds FC bijna uitsluitend met vrouwen. “In onze Raad van Bestuur zetelen, naast Sven en Jean De Cock, alleen maar vrouwen”, aldus Gierts.

“Imke Courtois is ons bekendste bestuurslid. Zij is de enige met een voetbalachtergrond. De andere leden van de Raad van Bestuur zijn sterke vrouwen uit verschillende sectoren. Omdat ze in eerste instantie weinig affiniteit met voetbal hadden, kijken ze met een open en kritische blik naar onze werking. In onze club telt elke stem. Wij staan voor een open en empathische communicatie. De stem van onze speelsters is minstens even belangrijk als die van onze Raad van Bestuur. Girl empowerment staat centraal”, besluit Gierts.

Categories: Pers

0 Comments

Een reactie achterlaten

Avatar placeholder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *